Friday 15 February 2013

RESEPI KEK KARAMEL.


RESEPI KEK KARAMEL:

bahan-bahan:
~A: -2 sudu besar gula
~B(karamel): -1 cwn susu cair
                            -1 tsp esen vanilla
                            -3 bj kuning telur
                            -1/2 cwn gula kaster
~C: -1 1/2 cwn tepung gandum
       -1 tsp serbuk penaik
       -1/2 cwn gula kaster
       -3 kuning telur
       -135 ml air
       -45 ml minyak
~D: -6 putih telur
        -3/4 cwn gula kaster
        -1 tsp cream of tartar

cara-cara:
1.panaskan oven 160'

2.
cairkan gula dlm loyang ats api kecil,biar mengeras.

3.kcau sbati bhn b,tuang dlm loyang td,ketepikan.

4.kcau sebati bhn c,ketepikan.

5.putar@pukul telur putih hngga kembang,masukkan gula,dan cream of tartar.
putar hingga adunan brtanduk atau x trbalik.
*pastikan bekas/perkakas yg digunakan bebas dri minyak atau air.
*proses ini adlh yg paling sukar,krana ianya trlalu cerewet.


6.satukan bhn c dan d secara kaup balik.*jngn terlebih pukul

7.bahagikan adunan kpd 3 bhagian dan wrnakan dngn wrna pink,purle dan biru.

8.belang-belangkan adunan.tuang 3 sudu lapisan purple,kemudian 3 sudu lapisan pink di tengah-tengah lapisan purple.kemudian,tuangkan pula 3 sudu lapisan biru di tengah-tengah lapisan pink.buat begini sehingga 3/4 adunan,kemudian buat pula cara yg sama dngn 2 sudu pula.akhir sekali dengan satu sudu.

9.bakar secara double-boiled(guna air panas) selama 50 minit.




No comments:

Post a Comment