Saturday 23 February 2013

RESEPI HOKAIDO CHIFON CAKE


RESEPI HOKAIDO CHIFON CAKE:

BAHAN-BAHAN:
*bahan a : -55 gram tepung gandum
                       -20 gram tepung kastard
                       -1 sudu kecil baking powder                  

*bahan b :  -4 bji kuning telur
                       -30 gram gula kaster
                       -1 sudu kecil sen vanila
                       -40 ml susu segar/susu cair
                       -40 ml minyak jagung/minyak masak

*bahan c : -4 biji putih telur
                      -1/4 sudu garam
                      -80 gram gula kaster

CARA-CARA:
1.panaskan oven pada suhu 170'
2.ayak tepung gandum,tepung kastard dan baking     powder,ketepikan.
3.pukul kuning telur dan gula menggunakan whisk/garfu/mixer.
4.tambahkan esen,susu dan minyak,pukul rata.
5.masukkan bahan yg telah diayak dan gaul rata.
6.dalam bekas lain(*pastikan bekas kering),pukul putih telur dan garam sehingga berbuih.
8.tambahkan gula sedikit demi sedikit dengan kelajuan tinggi sehingga bertanduk dan kental.
9.masukkan adunan putih telur kedalam adunan tepung sedikit demi sedikit menggunakkan kaedah kaup balik.
10.tuangkan dalam acuan(*jangan banyak sangat sebab kek akan mengembang,anggaran separuh acuan)
11.hentak-hentakkan untk mengurangkan gelembung udara pada kek,dan bakar 25-30 minit.
12.bila sudah masak,hentakkan sekali lagi dan paipkan filling kedalamnya menggunakan pipping bag.

RESEPI CREAM CUSTARD:

BAHAN-BAHAN:
-1 sudu besar tepung jagung
-1 sudu besar tepung gandum
-4 sudu besar gula
-200ml/1 cup susu segar
-1 bj telur

CARAR-CARA:
1.satukan tepung jagung,tepung gandum dan gula.
2.masukkan 2 sudu besar susu.kacau rata dan jangan ada yg berketul.
3.masukkan telur dan kacau lagi.
4.kemudian masukkan susu yg selebihnya.
5.letak atas api kecil dan masak sehingga pekat.*adunan hendaklah dikacau slalu untk mndapatkan custard yg licin.


No comments:

Post a Comment