bahan-bahan: ~A: -2 sudu besar gula ~B(karamel): -1 cwn susu cair -1 tsp esen vanilla -3 bj kuning telur -1/2 cwn gula kaster ~C: -1 1/2 cwn tepung gandum -1 tsp serbuk penaik -1/2 cwn gula kaster -3 kuning telur -135 ml air -45 ml minyak ~D: -6 putih telur -3/4 cwn gula kaster -1 tsp cream of tartar
cara-cara: 1.panaskan oven 160'
2.cairkan gula dlm loyang ats api kecil,biar mengeras.
3.kcau sbati bhn b,tuang dlm loyang td,ketepikan.
4.kcau sebati bhn c,ketepikan.
5.putar@pukul telur putih hngga kembang,masukkan gula,dan cream of tartar. putar hingga adunan brtanduk atau x trbalik. *pastikan bekas/perkakas yg digunakan bebas dri minyak atau air. *proses ini adlh yg paling sukar,krana ianya trlalu cerewet.
6.satukan bhn c dan d secara kaup balik.*jngn terlebih pukul
7.bahagikan adunan kpd 3 bhagian dan wrnakan dngn wrna pink,purle dan biru.
8.belang-belangkan adunan.tuang 3 sudu lapisan purple,kemudian 3 sudu lapisan pink di tengah-tengah lapisan purple.kemudian,tuangkan pula 3 sudu lapisan biru di tengah-tengah lapisan pink.buat begini sehingga 3/4 adunan,kemudian buat pula cara yg sama dngn 2 sudu pula.akhir sekali dengan satu sudu.
9.bakar secara double-boiled(guna air panas) selama 50 minit.
No comments:
Post a Comment